A powiedz mi dobrze wsadziłeś ten czujnik? Wchodził ciężko czy łatwo? Jeśli wchodził z oporem wyciągnij go i przeszlifuj plastikowa obudowę. Czujnik musi być dosłownie przy tej tarczce inaczej komputer go nie widzi
O2FL 1.8TSI i "cykanie" po wyłączeniu zapłonu
Zwiń
X
-
O2FL 1.8TSI i "cykanie" po wyłączeniu zapłonu
Dzisiaj zauważyłem, a raczej usłyszałem iż po wyłączeniu zapłonu po 2 sekundach jest slychac cyknięcie ok 2 sekundowy szum znowu cyknięcie cisza i jeszcze raz cykniecie szum cyknięcie i cisza. Usłyszałem to przy podniesionej masce i otwartych drzwiach. Słuch mam dobry no trochę może przewrażliwiony jestem i z natury zawsze szukam dziury w całym, ale powiedzcie mi czy w Waszych 1.8 TSI też tak jest? Do tej pory miałem autka bez turbo więc może wszystkie silniki z turbiną tak działają? Autkiem zrobiłem dopiero 1200 km, co prawda jakoś na początku kilka razy udało mi się go przydusić i silnik zgasł, głównie przy wyjeżdżaniu ze śniegu, zanim doczytałem w instrukcji iż w takim wypadku powinno się wyłączać ASR (moją poczciwą ibizką nigdy takich problemów nie miałem). Oczywiście jak narazie jeżdżę autkiem spokojnie, no może ze 4 razy pociągnąłem go do 4tys obrotów.
Więc zasadnicze pytanie czy takie odgłosy po wyłączeniu zapłonu to normalka czy mam się zaczynać martwić?
-
-
Stał z minutkę może więcej na jałowym, delikatny wjazd do garażu i jeszcze z minutkę oglądałem i osłuchiwałem silnik. Swoją drogą po podniesieniu maski dość głośńo cykają zawory, moja 10 letnia ibiza na jałowym chyba ciszej chodzi.Zamieszczone przez rkbNie mam TSI ale te silniki maja turbiny chlodzone ciecza nawet po wylaczeniu zaplonu, moze za wczesnie gasisz silnik jak pogoniles auto? :?:
w sumie nie pomyślałem o tym, pewnie masz rację.Zamieszczone przez szkodamoże to właśnie to wodne chłodzenie sprężarki :idea:
ale generalnie nie ma co szukac dziury w całym
Komentarz
-
-
Prawdopodobnie są to odgłosy przepustnicy (sterowana elektronicznie). Jest to normalne zjawisko i nie się czym przejmować.
Turbo nie ma tu nic do rzeczy.Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422
Komentarz
-
-
No to nie zapomnij kliknąć +
Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422
Komentarz
-

Komentarz